Herečka Bára Mottlová dala hlavu na špalek. Vsadila se, že herecká kolegyně Eva Decastelo se svojí zraněnou novou neodehraje všechna plánovaná představení jejich divadelního souboru a komedie „Natěrač“ a „Příště ho zabiju sám“ budou muset odvolat. Jenže… Evička se překonala, i s poraněným kolenem divadlo odehrála a Báře nezbylo nic jiného, než se postavit k řeznickému špalku a začít bourat maso.
„Je to pravda, tak zněla sázka. To si vymyslela Eva, prý ať ukážu, že jsem holka krev a mlíko a že s tou krví umím také pěkně pracovat. K výkonu trestu jsem si vybrala prodejnu masa ve Slaném. V místním divadle jsme už několikrát hráli a tady u Nováka jsem vždycky nakoupila výstavní maso nejen pro sebe, ale i pro maminku,“ práskla Bára, proč se obrátila na řezníka Milana Kuchtu, který řeznictví Novák maso uzeniny ve Slaném provozuje.
Bára Mottlová vyfasovala zástěru a se zaujetím zabředla do tajů řeznického řemesla. A přestože celkem zručně opracovávala kusy hovězího a vepřového, pohled na ostré nože, sekáčky a sekyrky jí nedělal zrovna dobře. „Nebudu lhát, někdy se doma moje vaření bez zranění neobejde, ale naštěstí to nikdy nebylo nic vážného, žádné uřízlé prsty,“ přiznala se smíchem Bára a dodala: „V mase se moc nevyznám, a kdybych nechodila sem, do spolehlivého řeznictví, lehce by mne oblafli. Tady mi poradí, maso naporcují podle mých představ, takže takový řízek pak už není problém doma udělat. Hodně se zajímám o původ masa, to je docela aktuální téma. A protože vím, že Milan má své prověřené české dodavatele, jsem klidná a nemusím o tom přemýšlet.“
Řezník Milan Kuchta bedlivě sledoval počínání Báry Mottlové, radil, opravoval. „Na to, že s řezničinou nemá nic společného, je docela dobrá. Chtělo by to trochu cviku a síly a minimálně ve filmu by si Bára řeznici mohla zahrát. Abyste měli pěkné maso na krámě, potřebujete nejen umět surovinu precizně zpracovat, ale hlavně maso musí být kvalitní. Už dvanáct let mám své dodavatele, vím, jak zvířata chovají, čím je krmí a jak pak maso připravují k další distribuci. Od nikoho jiného maso do svých prodejen ve Slaném, Kladně a Litoměřicích nechci, nato si dávám velký pozor.“
A protože se v Báře nakonec projevila hospodyňka, vyzvěděla na Milanovi Kuchtovi jeho oblíbený recept na guláš. „Když guláš, tak jedině z kližky. Pak kolik máš masa, tolik dáváš cibule. Tu musíš pěkně osmažit do hněda, aby gulášek měl barvu a pak pěkně maso podusit. A potom si už hraješ jenom s kořením –pepř, sůl, kmín, paprika, česnek, jak je libo. Je to jednoduché,“ instruoval řezník herečku, ale pak dodal, že pokud chce být Bára stále tak krásně štíhlá, doporučuje kuřecí. Naopak skvělým gulášem zase ohromí každého chlapa.
Foto: Herminapress